Salg

Rygberegning

Beregning af rygbredden på en bog er ikke noget vi anbefaler, at kunderne selv gør. Bredden er et samspil af antal sider, indholdspapirets tykkelse, omslagets tykkelse (og pap, hvis det er en helbindsbog) samt hvor meget bogbinderen presser bogen sammen. Desuden afhænger bredden af, hvilken type limning/garnhæftning bogen skal udføres med.

Når ordren er i hus, sender vi dig gerne en udregning af rygbredden og en opstregning til din helbindsbog, hvor der er taget hensyn til bogens formering i forhold til bogblokken og ombukningen om pappet. Ved hjælp af dette, kan du få et – så optimalt slutresultat som muligt – ud af dit bogomslag.

Vægtberegning af tryksager

Med et lille regnestykke kan man nemt beregne vægten af en tryksag. Man ganger tryksagens format i højden og bredden med gramvægten på papiret, og hvis der er mere en 1 side, ganger man også med antal ark. Så har man vægten på sin tryksag.

Eksempel 1: A4 løsblad på 150 gr. papir.
Bredde 0,210 x højde 0,297 x gramvægt 150 gr. = 9,35 gr. + 5% til trykfarve, i alt 9,8 gram.

Eksempel 2: 32 siders A5 hæfte på 130 gr. papir.
Bredde 0,148 x højde 0,210 x gramvægt 130 gr. x 16 *) = 62,4 gr. + 5% til trykfarve og hæfteklammer, i alt 65,5 gram.
*) da der er 2 sider på 1 ark papir, ganges der med 16 i stedet for 32.

Hvis der f.eks. skal et kraftigere omslag på hæftet, beregner man dette ark for sig selv, jf. eksempel 1.
Info: Papirs gramvægt er udregnet ud fra hvad 1 m² af papiret vejer. Når man siger at et stykke papir vejer 130 gr., så er det 1 m² af papiret der vejer 130 gr. Papirets vægt kan svinge med op til 5% fra producentens side, så det er en god idé at lægge lidt til på vægten, hvis man f.eks. er ved at beregne vægten på en kampagne udsendelse, der skal holde sig under en portogrænse.

Tjekliste ved bestilling af tryksager

Det kan være en god idé at gennemgå denne liste, når du skal bestille en tryksag. Så er du nemlig sikker på, at vi fra starten har alle de oplysninger, der skal til for at give din ordre en hurtig og effektiv gang gennem produktionen:

  • Oplag
  • Sideantal
  • Format
  • Papirkvalitet (silk, gloss, offset)
  • Gramvægt (tykkelse på papiret)
  • Farver (4+0 / 4+4 eller pantone)
  • Korrektur (web eller print pr. post)
  • Evt. trykstart eller digitalt prøvetryk
  • Type af efterbehandling (klammehæftning, falsning)
  • Leveringsadresse

De fleste sender materialet som færdige PDF-filer, og det er vores pristilbud baseret på. Men vi kan også hjælpe dig med at lave tryksagen helt fra bunden.

Vi vil gerne sparre med dig, så du kan spare!

Som kunde kan du få mere for pengene, hvis du er opmærksom på forskellige faktorer. Vær f.eks. opmærksom på følgende:

Når vi arbejder i A4 format, bruger vi trykark med plads til 16 A4-sider. De optimale sidetal er derfor tal, som 16 går op i, altså 16, 32, 48, 64, 80 osv. Derfor kan du f.eks. få et 16 siders A4 hæfte til samme pris som et 12 siders A4 hæfte. Der er langt større papirspild ved "skæve" sidetal.

Ved bogproduktion er det også en god ide at finde det optimale sideantal, da der kan være en del at hente hvis det går op med hele trykark. Faktisk kan man nogle gange spare penge ved at gå et antal sider op, eller måske spare endnu flere ved at gå få sider ned.

Papir i fabrikation: hvis du vælger et format til en sag i et større oplag, der ikke passer til en standard ark-størrelse, kan vi (hvis der er god tid) nå at bestille papir der er tilpasset det valgte format, så du undgår at betale for papirspild. En tilpasset papirfabrikation har en leveringstid på 2-3 uger, så jo før vi bliver indblandet, jo bedre er det for dig.

Et kvadratisk format skiller sig ud fra mængden, og mange vælger næsten pr. automatik det gamle standardformat 21x21 cm (en beskåret A4).  Faktisk er der penge at spare ved at vælge formatet 19,8 x 19,8 cm, som i dag masseproduceres til en langt billigere pris.

Det er en god ide at ringe til trykkeriet, allerede når du er i gang med at planlægge tryksagen.
Så kan vi fortælle dig, hvordan du får mest muligt for pengene.